Na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga organiziralo je dana 25. ožujka 2025. godine Sommeliersku radionicu početnog stupnja za svoje obrtnike i dobrovoljne članove u pripremnoj godini, nakon koje Kvarner preuzima titulu Europska regija gastronomije 2026. godine.
Edukacija je održana kod našeg obrtnika KAPIĆ, OBRT ZA PROIZVODNJU VINA, vl. TONI BABIĆ, MATULJI, DALMATINSKIH BRIGADA 9., a održao ju je još jedan naš obrtnik sommelier JOSIP ORIŠKOVIĆ WINE COMPANY, Obrt za vinske edukacije i usluge, vl. Josip Orišković, Opatija, Andrije Štangera 8., ambasador projekta i brenda “Kvarner, Europska regija gastronomije 2026.”
Savladali smo bonton posluživanja i pravila lijepog ponašanja, uvod u organoleptiku i razumijevanje vina, uvod u opće razumijevanje svih drugih proizvoda, koji se nude u ugostiteljskom objektu i uvod u tehnike prodaje i poštovanje zadanih standarda poslovanja.
Drugi dio, ponavljanje i testiranje najavljeno je za 01. travnja 2025. godine.