Upišite se u bazu

Proširena primjena izmjene Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo

Ministar rada i mirovinskog sustava donio je odluku o proširenju primjene Dodatka I. o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovor ugostiteljstva, slijedom koje za sve obrtnike i druge poslodavce obveza obračuna viših osnovnih plaća započinje od 1. lipnja 2019. godine.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva sklopljen je u ožujku 2018. godine te je izmijenjen u veljači ove godine i tako izmijenjen postao je obavezan za potpisnike i sve njihove članove od 1. travnja 2019. godine. Potpisnici su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa strane radnika te Hrvatska udruga poslodavaca u ime svojih članova poslodavaca.

Izmjena se odnosi na povećanje najmanjih iznosa osnovne plaće za tipične poslove razvrstane u tri grupe:

GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA TIPIČNI POSLOVI Kol. ugovor (NN36/2018) Dodatak I.* (NN28/2019)
I. JEDNOSTAVNI POSLOVI

Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.

 

npr. kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi

3.440,00 kn 3.750,00 kn
II. MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI

Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove.

 

npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi

3.900,00 kn 4.100,00 kn
III. ZAHTJEVNIJI POSLOVI

Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu samostalnost u radu.

 

npr: kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi

4.700,00 kn 4.950,00 kn

*https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_28_601.html

Hrvatska obrtnička komora na prijedlog proširenja se očitovala ukazujući da HOK, a time niti obrtnici nisu bili uključeni u pregovaranje o novim iznosima osnovne plaće te ističući problem pronalaska radne snage te neizvjesnost s kojom se ugostitelji susreću početkom turističke sezone, ali sve ozbiljnije i tijekom cijele godine.

Kako je ministar rada odlučio proširiti primjenu Dodatka I. Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva, tako njegova primjena postaje obvezna za sve poslodavce koji zapošljavaju radnike u djelatnosti ugostiteljstva i to počevši od 1. lipnja 2019. godine.

Do tada, za sve obrtnike obavezan je Kolektivni ugovor iz ožujka 2018. godine čija je primjena proširena počevši od 7. lipnja prošle godine.

Partneri Udruženja obrtnika Opatija

Povezane novosti

Vinska edukacija
Razumijevanja vina i povećanja kvalitete života – drugi dio, drugoga dana, održana je 21.10.2025. godine od 10-14 sati u Winery KAPIĆ, Cesta dalmatinskih brigada 9, Matulji. Obuhvatila je široko područje na bazi 10 kvalitetnih uzoraka: • Vinske regije svijeta (Toscana, Veneto, Champagne, Burgundija, Bordeaux) • Stilovi proizvodnje vina (Porto,Sherry, Marsala, Predikatna vina, Aromatizirana vina, Vinski […]
Obrtnička Televizija – Modna revija “Welcome to Eden”
Jedna pista, 21 priča i bajkoviti ambijent Amerikanskih vrtova. Modna revija “Welcome to Eden” autorice i obrtnice Petre Fledrović iz Matulja spojila je eleganciju, ženstvenost i glazbu uživo u nezaboravnu večer. Kolekcija modne kuće „Petra“ očarala je gledatelje pažljivo osmišljenom dramaturgijom i krojevima koji slave ženu. Večer su upotpunili i nastupi poznatih gostiju te rock […]
Edukacija razumijevanja vina i povećanja kvalitete života
Dana 14. listopada 2025. godine je uz potporu Turističke zajednice Kvarnera u restoranu Lumber u Opatiji održan nastavak sommelierske radionice početnog stupnja, odnosno vinske edukacije razumijevanja vina i povećanja kvalitete života. Ambasador Kvarner Wines i “Kvarner – Europska regija gastronomije 2026” , sommelier Josip Orišković osmislio je radionicu koncipiranu u 3 dana sa ukupno 12 […]