Upišite se u bazu

Iz Opatije upućeni zahtjevi 36. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a nadležnim tijelima

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: Smanjite PDV na piće, maknite porez na potrošnju, uključite nas u upravljanje destinacijama.

Više stotina ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske okupili su se na najdugovječnijem stručnom skupu Hrvatske obrtničke komore, 36. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika, s kojeg su već tradicionalno uputili zahtjeve za unapređenje struke ministarstvima i tijelima lokalne i regionalne samouprave, osobito u kontekstu brojnih zakonskih novosti. Kongres je u ime pokrovitelja Ministarstva turizma i sporta otvorio ministar Tonči Glavina, uz nazočnost državne tajnice Monike Udovičić i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomira Majdaka, direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, izaslanice župana primorsko-goranskog i direktorice TZ Kvarnera dr. sc. Irene Peršić Živadinov, pomoćnice glavnog državnog inspektora Vedrane Filipović-Grčić, predstavnice Carinske uprave Ministarstva financija Vlaste Špoljarić, gradonačelnika Opatije Ferdinanda Kirigin te brojnih predstavnika relevantnih institucija u sektoru. Domaćin ovogodišnjeg Kongresa bila je Obrtnička komora Primorsko-goranske županije.

Ministar Glavina naglasio je kako je cilj svih zakonskih novosti prevenirati pad hrvatskog turizma i osigurati njegovu održivost, uz naglasak na važnost ugostitelja i turističkih djelatnika za očuvanje i razvoj hrvatskog turizma, ali i važnost cijene usluge za budućnost istog: „Sva istraživanja pokazuju da će u budućnosti cijena biti glavni faktor odluke o odabiru destinacije. Odnos cijene i kvalitete bit će ključan za održavanje pozicije Hrvatske kao top destinacije te apeliram na sve uključene te vas najzaslužnije za uspjeh hrvatskog turizma da zajedničkim snagama donosimo i provodimo najbolja rješenja za očuvanje našeg turizma, sad je trenutak za strateške odluke koje će usmjeriti našu budućnost.“

Ugostitelji i turistički djelatnici su tražili pojašnjenja novih zakonskih propisa u kontekstu prijedloga novih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te novih odredbi Zakona o turizma. Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil istaknuo je glavne probleme, ali i njihova rješenja u ime 11.792 obrta u Cehu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: „Smatramo da su s obzirom na gospodarski rast stečeni preduvjeti za porezno rasterećenje ugostitelja, uz hitno traženje rješenja za nedostatak radne snage, ali i prilagodbu obrazovnog sustava, trebamo sustav koji će omogućiti praksu i gotove radnike. Tražimo i trebamo podršku svih razina vlasti kako bismo unaprijedili ove važne resore. Ako želimo podići razinu kvalitete naše usluge, nužna je snažnija podrška, kako bismo isto zaista mogli provesti u praksi. Zahvaljujemo Vladi na dosadašnjoj suradnji te očekujemo nastavak snažnijeg dijaloga i uključenja struke, osobito u kontekstu upravljanja destinacijama.“

Navedeno je upravo jedan od prvih zahtjeva upućenih s Kongresa, a koje je okupljenima predstavio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Hrvoje Margan:

(1) planovi upravljanja destinacijama predviđeni Zakonom o turizmu, a koji između ostalog uključuju i moguća ograničenja broja i vrste ugostiteljskih objekata na pojedinom području moraju se definirati u konzultaciji s predstavnicima cehova ugostitelja;

(2) uzimajući u obzir najavljene izmjene poreznih propisa, ali i onih koji su već na snazi, a koji povećavaju prihode središnje države i jedinice lokalne samouprave, smatramo da su stvoreni preduvjeti za ukidanje poreza na potrošnju koji i izjednačavanje PDV-a na 13% za sve usluge u ugostiteljstvu;

(3) stalni rast interesa za ugostiteljska zanimanja mora pratiti i porast kvota za upis u strukovne škole, ali i kontinuirano usklađivanje programa obrazovanja s novim tehnologijama i kompetencijama;

(4) u kontekstu pružanja dodatnih prilika za rad i aktivacije postojećih potencijala radne snage, nužno je donijeti zakonska rješenja kojima će se omogućiti fleksibilnije zapošljavanje radnika u razdobljima povećane potrebe (svadbe, svečanosti i sl.), po uzoru na rješenja koja postoje u nekim drugim sektorima (poljoprivreda);

(5) podržavamo odredbe sadržane u Prijedlogu izmjena i dopuna novog Zakona o strancima (izdavanje radne dozvole za rad na 3 godine, produljenje važenja dozvole za boravak, rad na devet mjeseci za sezonski rad) i tražimo da navedeni Zakon stupi u primjenu što prije;

(6) za iskorištavanje punih potencijala i dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije u sektoru, tražimo kontinuirano provođenje programa financiranja, a koji će posebno voditi računa o uključivanju svih vrsta ugostitelja, neovisno o njihovoj veličini i vrsti registracije.

Partneri Udruženja obrtnika Opatija

Povezane novosti

DVA ZANATA, ISTA LJUBAV – MORE!
Dugogodišnji obrtnik Udruženja obrtnika Opatija i član Skupštine Marin Žepina, RIBARSKI OBRT “TRAPULA” vl. MARIN ŽEPINA, OPATIJA, ULICA VRUTKI 13 donosi svoju posebnu priču… Marin Žepina iz Opatije uspješno je spojio dva zanata – ribara i barkajola. Ujutro diže mreže, a popodne vozi turiste na izlete opatijskim akvatorijem. Jedini je profesionalni ribar na opatijskom pristaništu […]
OBRTNIČKE MINUTE SRIJEDOM U 12,20 i 18,00 KOPŠE Consulting
Naš obrtnik Bojan Kopše, Savjetnik za strategijski i organizacijski razvoj, Kopše Consulting planira, uz podršku Udruženja obrtnika Opatija, održavanje interaktivnih edukacija-radionica za unapređenje poslovanjedukacija za obrtnike i male poduzetnike. Održavati će se tijekom 2025.-2026. godine u formatu radionica od po dva sata sa pauzom i ukupnim brojem radionica okvirno 8 , a provedba edukacija je […]
Održana 29. sjednica Upravnog odbora
Dana 15. srpnja 2025. godine u Udruženju obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga održana je 29. sjednica Upravnog odbora Udruženja u prostorijama Udruženja na adresi M.Tita 87., Opatija sa početkom u 19 sati. DNEVNI  RED: Sjednici se odazvalo sedam od devet članova Upravnog odbora, kvorum je bio osiguran i sve donešene Odluke su pravovaljane.